Echo/shockwave

Echografie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Echografische beeldvorming is een zeer bruikbare methode om botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsel en banden te bestuderen. Weefselschade na een (sport)blessure is met echografie goed te beoordelen. Een echografisch onderzoek levert sneller en meer informatie op. Doordat we in de fysiotherapie geen opname maken van ingewanden maar alleen van bovenstaande structuren worden deze vorm van echografie MSU- echografie (MSU = musculoskeletal ultrasound) genoemd.

Voordelen van MSU-echografie:

  • Echografie is bij acute klachten, waarbij pijn nog een grote rol speelt, te gebruiken.
  • Echografie is eenvoudig toepasbaar.
  • Echografie is pijnloos en laat het lichaam onaangetast.
  • Echografie is ongevaarlijk en niet schadelijk.
  • Echografie wordt niet beïnvloed door een pacemaker of metaal in het lichaam.
  • Echografie brengt structuurveranderingen in beeld (zoals de grootte van een spierscheur).

Totaalbeeld
Het voordeel van echografie bij de fysiotherapeut is dat hij een totaalbeeld van de klacht kan maken. Anamnese en functieonderzoek, aangevuld met echografie bieden een grote meerwaarde voor de diagnostiek in de huidige fysiotherapiepraktijk.

Hoe verloopt een onderzoek echografie?
De patiënt neemt plaats op de behandeltafel of op een kruk voor het apparaat. Om goed contact te krijgen tussen de echokop (transducer) en de huid, wordt gel aangebracht. Door de transducer over de huid te bewegen wordt het aangedane gebied op de monitor in beeld gebracht. Indien nodig, kunnen plaatjes bewaard worden voor verdere bestudering of ter evaluatie van de klacht, wanneer bijvoorbeeld enkele weken later opnieuw een echo gemaakt wordt. Het onderzoek is snel en is pijnloos voor de patiënt. Het onderzoek duurt gemiddeld 10 tot 25 minuten. De bevindingen van de onderzoeker worden u direct meegedeeld.

Kosten en vergoedingen
Voor het echografisch onderzoek worden geen extra kosten in rekening gebracht. Wanneer het onderzoek plaatsvindt binnen het behandeltraject zal dit gewoon vallen binnen de behandeling en wordt dan ook op deze manier gedeclareerd aan uw zorgverzekeraar. Wanneer u geen vergoeding krijgt van uw zorgverzekeraar zal het bij u gedeclareerd worden als zitting fysiotherapie.

 

Shockwave therapie

Shockwave therapie (ESWT of schokgolftherapie) wordt beschouwd als één van de meest innoverende ontwikkelingen in de recente pijnbehandeling. Deze Shockwavetherapie is nu beschikbaar voor de inwoners van Reusel, Hapert en Bladel. Omdat behandelingen vaak kortdurend zijn, hoeft u ook niet vaak te reizen.

In tegenstelling tot standaard behandelmethodes kan met shockwave therapie bij bepaalde indicaties de oorzaak van de pijn rechtstreeks bij de oorsprong worden bestreden, zonder medicatie of chirurgie. Succesvolle resultaten worden al na enkele behandelsessies bereikt. Shockwave therapie wordt sinds enkele jaren toegepast in de fysiotherapie.

Behoort u tot de talloze mensen die chronische peesklachten hebben en die al het mogelijke hebben geprobeerd om ervan verlost te raken? Heeft u al injecties, medicatie, fysiotherapie, enz. geprobeerd? Keerde uw pijn altijd na korte tijd weer terug, vaak erger dan voorheen?

Mogelijk is shockwave therapie dan iets voor u!

 

 

Wilt u hier meer over weten?

Maak een afspraak of bel de fysiotherapie op: 0497-382065 voor meer informatie

Ontwikkeling Phytalis | InFysio